Wafle z masą kakaowo - orzechową_przepis

foto: http://piatnica.com.pl

Konto usunięte

Konto usunięte

31 marca 2017, 06:00

Wafle z masą kakaowo - orzechową Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Każdy z nas pamięta smak słodkich wafli z dzieciństwa. Bez tego deseru nie wyobrażaliśmy sobie rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań przy herbacie. Na szczęście łatwo i szybko możemy powrócić do tych czasów, kiedy to każdy kawałeczek deseru znikał ze stołu w mgnieniu oka. Gotowe wafle kupimy niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao.

Składniki:

 

- domowe masło na bazie 2 Śmietanek 42% ( np. od OSM Piątnica) 250g

- cukier brązowy                                                                           150g

- kakao                                                                                           3 łyżki

- mleko                                                                                           200ml

- orzechy włoskie łuskane                                                           150g 

- chałwa                                                                                         150g

- wafle suche                                                                                 ok. 200g

 

Wykonanie domowego masła:

Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

 

Wykonanie deseru:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.

 

Smacznego!

 

Źródło: OSM Piątnica