„Pomaganie przez gotowanie” – akcja zawitała do Poznania
„Pomaganie przez gotowanie” to wspólna akcja marki Knorr oraz Fundacji Samodzielność od Kuchni. Inicjatywa opiera się na organizacji warsztatów kulinarnych dla wychowanków domów dziecka według programu prowadzonego od trzech lat przez Fundację Samodzielność od Kuchni. Dzięki warsztatom młodzież ma szansę nauki gotowania, której to umiejętności najczęściej nie zdobywa podczas pobytu w placówkach. Co równie ważne, w ten sposób wychowankowie domów dziecka przygotowują się do samodzielności, ucząc się właściwego gospodarowana i zarządzania domowym budżetem. Akcja rozpoczęła się w 2018 r. i ma charakter długofalowy. Łącznie w tym roku zaplanowanych zostało 16 warsztatów w 4 polskich miastach.
Poznańska edycja warsztatów odbywa się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions przy ul. Bałtyckiej 43, w dniach 23, 25, 30 września oraz 2 października o godz. 17.00.
Biorą w nich udział podopieczni Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych PCPR Szamotuły: Sychem, Negeb, Kanaan oraz Domu Dziecka nr 2 w Poznaniu. Warsztaty poprowadzi szef kuchni Unilever Food Solutions, Mirosław Szajkowski.
---------------------------------------------
Założenia akcji „Pomaganie przez gotowanie”
Cykl warsztatów kulinarnych w ramach akcji „Pomaganie przez gotowanie” marki Knorr i fundacji Samodzielność od Kuchni to cztery spotkania, na których młodzież z domów dziecka wspólnie gotuje. Celem akcji jest wsparcie procesu usamodzielnienia młodzieży z placówek opiekuńczo-wychowawczych. Na warsztatach uczestnicy poszerzają swoje kulinarne kompetencje, odkrywają nowe smaki, poznają nieznane dotychczas składniki, mają okazję do kulinarnych eksperymentów. Zdobywają nowe umiejętności, a niektórzy z nich nawet odkrywają swoją pasję.
Co więcej, warsztaty kulinarne to także niezwykle cenna lekcja samodzielności. Gotowanie może być bowiem doskonałym pretekstem do tego, by pokazać, że mamy wpływ na to, co nas otacza, a każda nasza decyzja ma swoje konsekwencje. Przygotowywanie posiłków uczy podejmowania decyzji i brania odpowiedzialności za swoje działania. Doskonali umiejętności organizowania czasu i zarządzania budżetem. Każde warsztaty są również okazją do bycia razem i wspólnego przeżywania – to czas wspaniałych emocji oraz sposób na rozwijanie zdolności współpracy.
Organizowany w ramach akcji „Pomaganie przez gotowanie” cykl zakłada, że każdy z warsztatów skupia się wokół jednego tematu:
• jak planować zakupy,
• jak efektywnie wykorzystywać produkty,
• jak wykorzystać sezonowość produktów,
• jak zachować się przy stole.
Na każdym ze spotkań młodzież z domów dziecka, pod okiem szefów kuchni, przygotowuje proste, ale jednocześnie atrakcyjne, inspirujące dania.
Różnorodnie, czyli zdrowo
Warsztaty kulinarne mają również charakter edukacyjny. Uczestnicy dowiadują się, jak ważna jest zróżnicowana dieta – oparta na wykorzystywaniu produktów z różnych grup, stosowaniu rozmaitych technik przygotowywania posiłków, bazująca na różnorodności smaków, barw i zapachów. W ten sposób nasze posiłki będą dostarczać organizmowi niezbędnych witamin, składników odżywczych, w tym mineralnych, co jest elementem właściwego odżywiania się. Dzięki temu młodzi ludzie uczą się, jak odpowiednio komponować swój jadłospis.
Więcej informacji o akcji znajduje się na www.pomagamzknorr.pl
---------------------------------------------
O Fundacji Samodzielność od Kuchni:
Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by pomóc przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef, oraz Zuzanna Skoczek – edukatorka. Stworzona przez Katię Roman-Trzaskę w 2007 r. szkoła gotowania dla dzieci Little Chef przeszkoliła niemal 80 000 dzieci i była pierwszym impulsem do założenia fundacji. Od 2018 r. Katia i Zuzanna prowadzą projekt Samodzielność od Kuchni dla młodzieży z domów dziecka, w którym udział wzięło około stu wychowanków. Właśnie podczas tych działań zrodził się pomysł fundacji, która w bezpośredni sposób pozwoliłaby skupić się na z pozoru prostym zadaniu, jakim jest samodzielność w przygotowywaniu posiłków. Gotowanie zwiększa poczucie własnej wartości, pomaga w budowaniu więzi, a może też otworzyć możliwości zawodowe.
---------------------------------------------
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824