Kamila Górska

Kamila Górska

14 kwietnia, 06:00

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska.

Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.

 

Składniki:

  • 10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • Garść dowolnych orzechów
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

  • Orzechy siekamy nożem
  • Mąkę, jajka, miód, masło,sól oraz sodę umieszczamy w misce
  • Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
  • Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemyna wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
  • Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
  • Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
  • Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia

 

 

Wskazówka:

Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.

 

Gotowe! Smacznego!

Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl 

 

Źródło: Olvita