Na Dzień Mamy przygotuj pizzę w kształcie serca_fot. 123rf

foto: fot. 123 rf

Sfera

Sfera

24 maja, 17:30

Coś pysznego na Dzień Mamy? Przygotuj pizzę w kształcie serca

Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Jeśli chcesz sprawić mamie przyjemność, nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie czegoś pysznego. Ogromna pizza w kształcie serca będzie idealna!

Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką ciasteczka w kształcie serca. Zainspiruj się tym zwyczajem i przygotuj dla mamy pyszną kolację.

W tym wyjątkowym dniu możecie zapomnieć o kaloriach i skusić się na prawdziwą ucztę. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Kluczową kwestią w przygotowaniu pizzy jest ciasto – nie może być grube ani twarde, tylko chrupiące i delikatne. – Zwróćmy uwagę, aby nie przygnieść ciasta nadmiarem dodatków. Najlepiej ograniczyć ich ilość i starannie je dobrać. Wybierajmy takie, które dobrze znoszą wysoką temperaturę. Jeśli chodzi o rodzaj wędliny, to sprawdzi się salami dojrzewające (np. w wygodnej formie plastrów) – jest pyszne na zimno, a po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupkie i nadając pizzy charakterystyczny smak – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie kolacji i wspólne spędzenie wieczoru będzie dla mamy wspaniałą niespodzianką i odskocznią od codziennych obowiązków. Zwolnij mamę z jej trudnej funkcji w dniu jej święta i podaruj serce. Na talerzu!

 

Pizza od serca na Dzień Mamy:

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sos:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • kilka cienkich plasterków salami dojrzewającego ZM Pekpol
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

Smacznego!

Źródło: ZM Pekpol